Het fruit der aarde.
Net als alle jongetjes ben ik in een kool geboren! Aan deze natuurlijke en ietwat bovennatuurlijke gebeurtenis, heb ik een zwak voor groenten overgehouden. Een zoete voorliefde die in de loop der jaren nieuwsgierigheid is geworden en vervolgens een ware hartstocht. Dit alles in het hartje van mijn geboorteland België, een klein paradijs waar de teelt van het "fruit" der aarde een kunst op zich is! Sindsdien heb ik altijd in bewondering gestaan voor moestuinen en groenten marktkramen. De kleuren, de vormen, de glans, het gebladerte, de stelen en de geuren doen mij denken aan de toebereidselen van een feestmaal. Het gepruttel van een zachtjes kokende, heerlijk geurende bouillon, het schaven van een mes dat door een zijdeachtige huid klieft, het knapperige, het krokante, het romige, het zachte..... zijn zoveel knipogen naar de charmes van de seizoenen en naar de prachtige beelden uit mijn geheime tuin!
School stages | |
1979 | Restaurant "Trooipeird" Bellegem. (België) |
1979 | "Chateau du Saulchoir" Celles-lez-Tournai. (België) |
1980 | "Hotel du Commerce" Beaufort. (Groot Hertogdom Luxemburg) |
1980 | Restaurant "Tijl" Leuven. (België) |
1980 : 1981 | Restaurant "La Villa Lorraine" Brussel. (België) |
Professionele stages | |
1985 | Restaurant "Le Moulin de Mougins - Roger Vergé" Mougins. (Frankrijk) |
1986 | Restaurant "Dominique Le Stanc" Monte Carlo. (Monaco) |
1987 | Promotie Belgische keuken voor Restaurant "La Villa Lorraine" in de Hilton Bangkok. (Thailand) |
1988 | Promotie Belgische keuken voor Restaurant "La Villa Lorraine" in de Hilton Perth. (Australië) |
1988 | Restaurant " L'Espérance - Marc Menneau " St. Pere s/ Vezelay. (Frankrijk) |
1994 | Restaurant "Tivoli - Walter Bianconi" in Cortina d'Ampezzo (Italië) |
Werk ervaringen | |
1981 : 1982 | Kok in het visrestaurant "L'Ecailler du Palais Royal " Brussel. (België) |
1982 : 1983 | Militaire Dienst : Restaurant "Astoria" Keulen - Weiden. (Duitsland) |
1983 : 1986 | Kok in het Restaurant " La Villa Lorraine " Brussel. (België) |
1986 : 1989 | Onder-Chef Restaurant " La Villa Lorraine ". (België) |
Juni 1989 | Opening eigen Restaurant " Sire Pynnock " te Leuven. (België) Eigenaar - Kok. |
Diploma's & trofeeën | |
1981 | Hotelschool COOVI - PIVIT Brussel: Diploma A2 |
1981 | Prijs "Meest belovende leerling" 1981 - einde studies Coovi - Pivit |
1981 | 1ste Laureaat "Meester in de goede keuken" wedstrijd voor jonge Belgische koks tot 19 jaar. |
1985 | Diploma leraar Hotelschool met "onderscheiding". |
1986 | Diploma School van Mougins, Restaurant "Le Moulin de Mougins - Roger Vergé". (Frankrijk) |
1986 | "Maître Sommelier" du Vin de France |
1992 | Kok van de Maand - GAULT MILLAU Benelux |
1993 | Jong Talent in Vlaanderen "Zilveren Delta" |
1993 | Le Bottin Gourmand: Sire Pynnock - 2 sterren |
1994 | Ambassadeur du Jurade de St.Emilion |
1995 | Ere-Diploma Regio Leuven, Hageland et Haspengouw (1ste Laureaat) "Zelfstandige Ondernemer van het Jaar 1995" |
1995 | Ere-Diploma Nationaal (Finalist) "Zelfstandige Ondernemer van het Jaar 1995" |
1995 | Laureaat Groot Référendum van de Gastronomie - Provincie Brabant (Weekend-Knack) |
1997 | Maître de Foie Gras - L'Academie des Amoureux du foie gras (Parijs - Frankrijk) |
1997 | "L'Espoir de l'année" Regio Vlaanderen - Guide Gault Millau |
1998 | 1ste Ster Michelin |
1998 | Ridder van de Vlaamse Confrerie van de Gastronomie |
1998 | Erkenning "Club des 22". |
1998 | Erkenning door de "Club des Gastronom" |
1998 | AWARD 98' Eurodiph te Lyon - Frankrijk : Bijdrage aan de toekomst van de Europese gastronomie |
1999 | Erkenning van de vereniging voor Gastronomie en Cultuur. |
2001 | "Dourthe Award of the Year 2001": 1ste prijs voor de mooiste en de meest originele wijnkaart |
2002 | "Wine Ambassador of the Year 2002" - Voor de uitzonderlijke promotie van nieuwe wereldwijnen. |
Uitzonderlijke activiteiten | |
1990 | Stichter - Voorzitter van de vereniging "De Nieuwe Generatie - Jonge Restaurateurs van België" |
1990 | Medewerking aan Kookboek "Chefs van Morgen" van Jan Maesen |
1991 | Cerulus Agenda "The New Generation" - 1ste week van januari |
1992 | Friday Night, Gourmet Night "Spéciale - JRB" - Casino Knokke |
1992 | Gastchef voor de Olympische Spelen van Barcelona (Spanje) op de Cruise The Exclusive Voyages - Star Flyer " voor de promotie van de Belgische Gastronomie en de Jeunes Restaurateurs d'Europe. |
1992 | Organisator van het oprichting Congres van de Jeunes Restaurateurs d'Europe te Brussel. |
1992 | Internationaal Vice-Voorzitter van de vereniging "Jeunes Restaurateurs d'Europe". |
1993 | Kookboek "De Nieuwe Generatie", Uitgegeven door Stichting Kunstboek en de Jeunes Restaurateurs d'Europe - België |
1993 | Medewerking aan het Kookboek "De Cirkel van de Smaak" , van Jan Maesen - Uitgeverij Coda |
1993 | Jeunes Restaurateurs d'Europe: Award Horeca Expo Gent "Vereniging van het jaar" |
1994 | Gastchef op het "Sluiting diner - SAPERI SAPORI" in Argenta (ITALIË) Salon van de wereldgastronomie. |
1995 | Jeunes Restaurateurs d'Europe: Award "Gouden Horeca van de Innovatie 1995" |
1995 | "MondFol" Eigen Kookprogramma, reeks van 13 afleveringen, voor de Belgische Televisiezender VRT - TV1 |
1995 | Kookdemonstratie "Spéciale JRE" in Parijs voor het Salon EQUIP'OTEL |
1996 | Wijnrubriek in UIT- Magazine van VTB-VAB : "Culinaire tocht rond de wijnwereld met Frank Fol". (10 nummers) |
1996 | Internationaal Voorzitter voor de vereniging "Jeunes Restaurateurs d'Europe" |
1996 | "MondFol" Eigen Kookprogramma, 2de reeks van 13 afleveringen, voor de Belgische Televisie zender VRT - TV1 |
1996 | Lid van de Culinaire adviesraad van Saisonnier. |
1997 | Kookboekje "Groenten, ik hou van jullie ! - Frank FOL" uit de collectie "Jeunes Restaurateurs d'Europe" |
1997 | Les amis Saisonnier - De vrienden van de seizoenskeuken. |
1997 | Vice-Voorzitter van de Patroonsfederatie der beroepsrestaurateurs in België (PFBR) |
1998 | Nieuw mandaat voor 2 jaar: internationaal Voorzitter voor de vereniging "Jeunes Restaurateurs D'Europe". |
1998 | Verantwoordelijke voor de creatie en opvolging van de Internationale Gids 2000 van de "Jeunes Restaurateurs d'Europe". |
1998 | Gastchef in Foligno (Umbrië - Italië) voor het jaarlijks gastronomisch feest |
1998 | Medewerking aan het Kookboek "Meesterkoks koken vegetarisch" Uitgeverij Stichting Kunstboek. |
1998 | Medewerking aan het Kookboek "Chef's Privé" Standaart Uitgeverij. |
1999 | Radiorubriek elke vrijdagmorgen in het programma
"De Zuidkant" op Radio 1 - VRT van januari tot en met
juni 1991.
|
1999 | Lid van het Coach-team van de Belgische kandidaat Ferdy Debecker voor de Bocuse D'Or 1999 in Lyon. |
1999 | Gastchef in het Egmontpaleis tijdens de "Week van de Diplomatie": Thema "De Belgische keuken in dienst van de diplomatie" |
1999 | Medewerking aan het kookboek "Het Gouden Boek" ter ere van 70 jaar Solo in de keuken |
1999 | Kookboek "De Groenten van Fol" Lannoo Uitgeverij 48 recepten waar groenten centraal staan en 40 culinaire technieken voor groenten. |
1999 | Medewerking aan Kookboek "Puur Smaak" Lannoo Uitgeverij 4 Internationale chefs : Emmanuel Mertens (Nederland) Hans-Stefan Steinhueur (Duitsland) Darren Simpson (Engeland) Frank Fol (België) |
1999 | Medewerking aan Weekend Knack Kookboek "De nieuwste recepten van grote chefs" |
2000 | Medewerking aan kookboek "Vennotenkookboek Cera Holding", streekgerechten en producten in België. |
2000 | Medewerking maandelijkse rubriek "de gezonde keuken" in Ambiance. |
2000 | Coach team "Vlaanderen" voor de internationale wedstrijd "3de Regional Flavours of Europe Cup" (Winnaar Vlaanderen "Meest smaakvolle regio van Europa 2000-2002") |
2001 | "Meester-kok van België" met als peters Pierre Wynants en Peter Goossens |
2001 | Medewerking aan kookboek "Aan tafel bij de grootste Chefs van België" uitgeverij La Renaissance du Livre |
2001 | Medewerking aan kookboek "Brieven van chef's" |
2001 | Lid van Prosper Montagné: Chevalier de L'Ordre de Saint Fortunat. |
2001 | Opgenomen als Meester in de "Ordre International des Anysetiers" - Commanderie du Duché de Brabant et du Comté de Flandre. |
2001 | Belgisch Voorzitterschap EU - Europese Raad van Laken: Onder leiding van en met Pierre Wijnants van Restaurant "Comme chez Soi". Euro-diner van 14 december 2001 in het Koninklijk Paleis. |
2002 | Groenten en wijn: een harmonie tussen wijnen en de nieuwe Belgische keuken. Kompleet kook- en wijnboek met Guido Francque, foto's Tony Leduc, tekst Toni de Coninck. (oktober 2002) |
Vervolmaking cursussen | |
1997 | Groeien in de 21ste eeuw voor KMO'S : Innoverend ondernemen (VEV & Kamer van Koophandel) |
1997 | Succesvol overtuigen in de jaren '90 : De kracht van het overtuigen (Baatout Training Center) |
1998 | Conferencie Eurodiph - Lyon : "From Cassoulet to Hamburger" - Prof. Paul ARIES & "What type of Hotel training for the 21st Century ?" |
2002 | Een modern loonbeleid - Kamer voor Handel & Nijverheid / Acerta (mei 2002). |
Jureringen | |
1994 | Ambiance "Wildkok van het jaar" St Hubertus prijs te St.Hubert. |
1995 | VBK "Vlaamse kok van het jaar" te Brugge. |
1998 | Feeling "Gulden Sporen van de Gastronomie" te Antwerpen. |
1998 | Nationale selectie Bocuse d'Or 1999 te Brussel. |
2000 | Internationale Grote prijs Saisonnier te Groningen. |
2000 | Nationale selectie Bocuse d'Or 2001 te Brussel. |
2000 | Voorzitter jury internationale wedstrijd "3de Regional Flavours of Europe Cup" te Hasselt, Herk-de-Stad, Maastricht en Venlo. |
2000 | Finale Benelux "Prix Taittinger" te Tilburg. |
2000 | Finale "Vis van het jaar" VLAM |
2001 | Internationale Grote prijs Saisonnier te Groningen. |
2001 | Feelingprijs voor de Vlaamse Gastronomie te Gent |
2002 | Nationale selectie Bocuse d'Or 2003 te Brussel |
2002 | Internationale Grote prijs Saisonnier te Groningen - Zuidlaren |