Koken is een feest

We kunnen er niet naast kijken in de boekenwinkels; de kookboeken!
Koken is kennis en creativiteit. Twee elementen die eigen zijn aan een goede kok. Het in boek zetten van deze informatie blijft zelfs vandaag nog met de e-communicatie een gevraagd feit. Ook ik werkte reeds vele malen mee aan het uitwerken van receptenboeken. Op vraag van uitgeverijen kwamen reeds enkele titels in de boekenrekken terecht. Hieronder een opsomming ervan en de mogelijkheid voor enkele onder hen, ze tevens ook te bestellen. We houden u natuurlijk op de hoogte van nieuwe initiatieven.

  • "La Villa Lorraine" van Marcel Kreuch - Uitgeverij Flammarion Frankrijk 1984
  • "Chefs van Morgen" van Jan Maesen - Uitgeverij Boek 1990
  • "De Smaakmakers van de Vlaamse Gastronomie" van Jan Maesen - Uitgeverij Coda 1992
  • "De Nieuwe Generatie" van de Jonge Restaurateurs van België - Uitgeverij Stichting Kunstboek 1993

"Groenten, ik hou van jullie!" Collectie JRE - Uitgeverij Eliophot 1997

Mijn "lievelings" boekje
Ja, België is hét land van de groenten! Daarom proeft mijn keuken naar de "vruchten van de aarde". Ik wil u laten delen in mijn passie en draag dit boekje met recepten op aan alle gastronomen. Een boekje dat aanzet om zelf de ideeën vorm te geven, in een origineel formaat, en dat alles heeft voor een mooi geschenk. Een boekje om te bewaren in uw bibliotheek of te schenken aan culinaire vrienden. Het maakt deel uit van de reeks "Receptenboekjes van de Jeunes Restaurateurs d'Europe".

Officiële verkoopprijs: 10,00 €

  • "Chef's Privé - De favoriete recepten van opmerkelijke Vlaamse koks" Danny Roelens - Standaard Uit. 1998
  • "Meesterkoks koken Vegetarisch" - Uitgeverij Stichting Kunstboek 1998
  • "De Europese Viskeuken - Rijk aan variatie" van de VLAM - Uitgeverij Continental Printing 1999
  • "Weekend Knack Kookboek - De nieuwste recepten van grote chefs" - Uitgeverij Roularta Books 1999
  • "Impressies uit Antwerpen" van Lieve Cafmeyer - Uitgeverij D-Publications 1999

"De Groenten van Fol" van Frank Fol - Uitgeverij Lannoo 1999De Groenten van Fol

Het jaar rond met de lekkerste Groentenrecepten van Frank Fol
Wie Frank Fol zegt, zegt groenten.
Deze Vlaamse sterrenchef heeft zich namelijk gespecialiseerd in gerechten waarin groenten op de eerste plaats komen. Frank is geen vegetarische kok, maar slaagt erin groenten de aandacht te geven die ze verdienen. Vlees, vis, gevogelte, schaaldieren ... als ze de groenten maar tot hun recht moeten laten komen. Ze zijn gezond, licht en goed verteerbaar en hebben evenveel verschillende parfums en smaken als er groenten zijn. Hoog tijd dus dat Frank een boek rond zijn geprefereerde groenten samenstelde. De groenten van Fol is ingedeeld in 12 hoofdstukken volgens de 12 maanden van het jaar. Per maand staat de groente centraal die in die maand op haar best is. Bij iedere groente schrijft journalist Toni De Coninck een uitgebreide geschiedenis en wat productinformatie, waarna Frank zijn creativiteit ten beste geeft in 4 heerlijke recepten, zoals we dat van hem gewoon zijn. Op het einde van het boek worden de meest courante kooktechnieken voor groenten besproken, zodat iedereen thuis alles gemakkelijk zelf kan klaarmaken. De 12 hoofdrolspelers in dit boek & de chef werden op een prachtige en originele manier in beeld gebracht door food-fotograaf Steven D'Haens. Een culinaire aanrader!

Technische gegevens:
volume: 160 pagina's
formaat: 23 x 27 cm
afwerking: gebonden
Officiële verkoopprijs: 27,14 €

"Puur Smaak - Genieten van gezonde voeding" - Uitgeverij Lannoo 1999

Gezonde voeding is een sleutelwoord van deze tijd. Meer en meer mensen zijn op zoek naar een pure manier van koken, die hun gezondheid ten goede komt. Dit boek is de ultieme gids voor al wie wil weten van welk voedsel men kan genieten & beter worden. PUUR SMAAK is opgebouwd rond 8 gezonde basisingrediënten uit onze voeding: vis, vlees en gevogelte, groenten, fruit, kruiden, dranken, zuivel en granen. Medische redactrice Heidi Van de Keere legt uit waarom ze zo waardevol zijn en welke hun plaats is in een evenwichtige voeding. Deze theorie wordt meteen in de praktijk gebracht onder de vorm van 8 lekkere en gezonde recepten met als belangrijkste bestanddeel een van de 8 basisingrediënten. De internationale chefs die instaan voor deze recepten zijn niemand minder dan Frank Fol, Emmanuel Mertens, Darren Simpson en Hans Stefan Steinheuer, waarmee PUUR SMAAK aantoont dat ook internationaal gerenommeerde chefs met gezonde voeding bezig zijn. De prachtige, ietwat kunstzinnige foto's zijn van de hand van food-fotograaf Steven D'Haens en ook de vernieuwende vormgeving van Karien Maes is om duimen en vingers bij af te likken.
In 2000 kreeg het boek in Frankrijk de internationale prijs voor het beste Nederlandstalig kookboek !!!

Technische gegevens:
volume: 160 pagina's
formaat: 23 x 27 cm
afwerking: gebonden
Officiële verkoopprijs: 40,90€ ---> langs deze site slechts 30,90 € + portkosten

CD-ROM "65 toprecepten - Het beste van les Jeunes Restaurateurs d'Europe-Belgium - Deel 1" - Uitgeverij Studio MTM 2001

Genieten....
In muzikale kringen zijn het de vernieuwers die in het geheugen van de mensheid bewaard blijven. Pioniers, gedreven door passie en talent, die liever hun intuitie volgen dan zich te spiegelen aan gangbare conventies.

Zo willen ook de Jonge Restauranteurs vanuit hun virtuoze culinaire inspiratie de grondvesters zijn van een nieuwe Europese keuken. Een keuken, die het immense erfgoed van eet- en levenskunst in ere houdt en tegelijk verrijkt en overdraagt naar volgende generaties...

Officiële verkoopprijs : 10,00 €

Groenten & Wijn - De harmonie tussen wijnen en De Nieuwe Belgische KeukenGroenten en Wijn

In de Nieuwe Vlaamse en wereld Keuken spelen groenten een zeer belangrijke rol. Ze zijn niet langer meer bijzaak, of opsmuk van het bord. Groenten bepalen de smaak van een gerecht, net als een druif dat doet bij modern gemaakte wijn. De bekende meesterkok Frank Fol stelt in dit boek twintig eenvoudige en twintig creatieve recepten met groenten voor. Het zijn niet noodzakelijk vegetarische gerechten. Er is vis, vlees, kaas, er zijn schelp- en schaaldieren en ontelbaar veel andere lekkernijen. Maar elke bereiding heeft één constante: groenten en de originele manier waarop zij kunnen klaargemaakt worden. Hoe maak je chips van schorseneer? En is kaviaar van aubergine net zo lekker als van sinaasappel?

Wijnkenner Guido Francque plaatst bij elk gerecht een fraaie wijn, en doet dat op een manier zoals het nog niet eerder gebeurd is: de groenten bepalen de keuze van de wijn.

De teksten kregen de zwierige stijl mee van Toni De Coninck. Top-foodfotograaf Tony Le Duc expirimenteerde urenlang om de buitengewone, eigenzinnige macro-opnamen en culinaire beelden uit de camera te toveren.

In dit boek zit ook een referentiekaart. Noem het een werkdocument, een handige steekkaart van smaken en stijlen. Zo weet u thuis in een oogwenk welke wijn u moet schenken bij welke bereiding. En hoe die wijnkeuze verandert als u de groente op een andere manier klaarmaakt.

RECEPTEN Frank Fol - De Groentekok
WIJNADVIES Guido Francque
FOTOGRAFIE Tony Le Duc
VORMGEVING Tom Hautekiet
COÖRDINATIE Future Food bvba
Moerasstraat 18
3320 Meldert - Hoegaarden

© Uitgeverij Lannoo nv, Tielt 2002
ISBN 90 209 4845 8 - NUR 441 - 447
D 2002/45/240

Officiële verkoopprijs : 45,00 €

"Feesten is gezond - Heerlijke feestideeën boordevol groenten"Feesten is gezond

Om feest te vieren is geen aanleiding nodig. Voor groentekok Frank Fol is elke reden goed genoeg: Pasen met de vrienden, een eigenzinnige kooksessie onder collega-chefs, ja zelfs een wervelend verjaardagsfeestje met de kinderen. Dat daarbij ook gezonde hapjes horen, ligt minder voor de hand. Met hun specifieke aroma's, subtiele smaken en krachtige kleuren bieden groenten unieke troeven die je in de keuken maximaal kunt benutten. Met groenten werken is niet alleen plezierig, maar nodigt ook elke thuiskok uit om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Hoe bereid je harlekijnmelk, of polenta met gestoofde radicchio? En hoort gekonfijte knolselder wel in een nagerecht thuis? Feesten is gezond moet je inspireren om ook thuis met familie of vrienden haalbare en lekker gezonde gerechten te bereiden. Word ook groentekok en surf naar www.degroentekok.com.

Uitgeverij Lannoo nv, Tielt 2006
ISBN13 . 978 90 209 6525 4 - NUR 440/444
ISBN10 . 90 209 6525 5 D 2006/45/122
GEDRUKT EN GEBONDEN BIJ Drukkerij Proost nv, Turnhout - 2006, Printed in Belgium

Frank Fol - De Groentekok
STYLING Leen Selis en Willem Asaert
REDACTIE Willem Asaert
FOTOGRAFIE Kris Vlegels
VORMGEVING Peer de Maeyer
COORDINATIE Culinary Pea-oneer bvba
Moerasstraat 18, 3320 Meldert - Hoegaarden

Officiële verkoopprijs : 24,95 € ---> langs deze site slechts 20,00 € + portkosten

Snoep-Goed©, Smaakbommen en andere gezonde snacks.Snoepgoed

Frank FOL, met foto's van Marc Wauters. Paprika lust ik rauw. Frisgroene erwtjes mogen er zeker ook zijn. Groene boontjes zijn net krokante frietjes. Rode kool met appeltjes, mjam, echt lekker. Rode aardbeien of kersen zo zoet als snoep. Niets heeft zo veel smaak als groenten en fruit.

Verras je familie met een kleurrijk dipbuffet. Zelf gemaakt in amper 3 stappen! Zin in een smaakbom met een zoete pesto van chocolade en banaan? Of heb je het meer voor wat Blozende Selder of het Zonnige Tomaatje? Het zaligste tussendoortje: Fruit à Go-Go! En proefde je ook al een Mega-Wushi met radijsjes, spinazie en verse scheuten? De Groentekok Frank Fol laat je snoepen van de lekkerste groente en fruit. gezonde snacks voor kids. frisse kleuren, overheerlijke geuren en vooral enorm smakelijk. Om je vingers bij af te likken... én om zelf klaar te maken in duidelijke en eenvoudige recepten. Boordevol tips en weetjes over de gezondste tussendoortjes. Aan de slag!

Boek Snoep-Goed

Vanaf 7 jaar
Gebonden - 56 p.
Formaat 19,5 x 23,5 cm
ISBN 978 90 5908 233 5
NUR 216
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok

Officiële verkoopprijs : 14,95 € ---> langs deze site slechts 12,00 € + portkosten

Bestel hier

Smaken van het land - De Groentekok leeft zich uitSmaken van het land

Groenten en fruit zijn heerlijk en gezond. Bovendien zijn ze op vele creatieve manieren te bereiden. Vraag het maar aan de Meesterkok in de groentekeuken, Frank Fol - De Groentekok.

In dit mooi geïllustreerde kookboek vind je dertig originele recepten waarin groenten en fruit van bij ons de hoofdrol spelen. Telkens gaat Frank Fol volop voor hun vormen, kleuren, parfums en smaken.

Koolrabi, bloedzuring, truffelaardappel, snijbiet, kervelwortel, aalbes, witte perzik, mispel, moerbei, karwij... De Heerlijke recepten zetten je ertoe aan om meer en andere groenten, kruiden en fruitsoorten te gebruiken dan je gewoon bent. Je vindt ze in in de supermarkt of - waarom niet! - plukvers in je tuin. Garen, stoven, roerbakken...: we kennen de klassieke bereidingswijzen. Met dit kookboek van Frank Fol leer je ook roomijs, saus, bouillon en risotto maken op basis van groenten en fruit. De creatieve technieken maken groenten en fruit nog lekkerder!

Poffertjes van sjalot, een salade van pompoenfrieten en ravioli van knolselderie. Sommige recepten zijn supereenvoudig, voor andere trek je best meer tijd uit. De kleurrijke foto's van Marc Wauters geven alvast zin om ze uit te proberen. Een must voor iedereen die op zoek is naar inspiratie voor nieuwe bereidingen van traditionele en haast vergeten groenten en fruitsoorten. Over die "illustere" bekenden is er ook Smaken van het land - Groenten en fruit Vroeger en nu: het historische succesverhaal van de groente-en fruitproductie en - consumptie in ons land.

Frank Fol - De Groentekok
STYLING Leen Selis
PRODUCTINFO Eddie Niesten - Yves Segers
FOTOGRAFIE Marc Wauters - www.studiowauters.com
VORMGEVING Daniël Peetermans
COÖRDINATIE Culinary Pea-oneer bvba
Moerasstraat 18
3320 Meldert - Hoegaarden

© Uitgeverij Davidsfonds nv, Leuven 2007
ISBN 978-90-5826-459-6 - NUR 440
D 2007/0240/21

Officiële verkoopprijs : 19,95 € + portkosten

Bestel hier

Feesten is Gezond 2 - Verrukkelijke gerechten van De Groentekok

Feesten is Gezond en zeker wanneer groenten daarbij een belangrijke rol toebedeeld krijgen.

Frank Fols eerste boek rond dit thema kende een overweldigend succes zodat de vraag naar een vervolg niet lang op zich kon laten wachten. Ook in dit boek toont de creatieve Groentekok dat hij met groenten nog lang niet uitgefeest is. Stellen dat groenten lekker en gezond zijn, is vanzelfsprekend. Maar dat groenten ook voor ambiance kunnen zorgen, een feestje kunnen dynamiseren en zelfs op Hertoginnedal animo brengen, verduidelijkt dit vervolgboek eens te meer met inspirerende recepten en verbluffende fotografie. "Feesten is Gezond 1 & 2" brengen je al watertandend op ideeën om je volgend feestje een heel persoonlijk en gezond karakter te geven. Of zoals Boogie Boy, geheel zichzelf, op één van de feestjes uit volle borst zong: "It don't mean a thing, if you ain't got that veggie swing! Met de steun van Helmut Lotti, Sabine Appelmans, Marlène de Wouters, Arne Quinze, Goedele Liekens, Paul Ambach en familie, Dré Steemans, Steve Stevaert, de Garnaalvissers en de Orde van de Paardevissers, De Studio100 karakters zoals Mega Mindy en Kabouter Plop, Alain Coninck, Baron Gaston Roelants, Ella en Dorien Leyers, het Gemeentbestuur van Hoegaarden, Sofie, de regeringsonderhandelaars en de vele andere gezonde feestvierders.

Word ook groentekok en surf naar www.degroentekok.com

Recepten: Frank Fol
Styling: Leen Selis
Redactie: Willem Asaert
Forografie: Marc Wauters - Kris Vlegels - Ivan Put
Vormgeving: Peer de Maeyer
Externe communicatie: Yves Stevens

© Uitgeverij Lannoo nv, Tielt - 2007
ISBN - 978-90-209-7272-6
D 2007/45/595

Gedrukt bij Drukkerij Die Keure, Brugge - 2007
Printed in Belgium

Officiële verkoopprijs : 29,95 € ---> langs deze site slechts 25,00 € + portkosten

Bestel hier